woensdag 9 november 2011

NIEUWSBRIEF 10

zondag 6 november
Om 7.30 u. vertrekken we naar de grens. Vandaag is het Tabaski (offerfeest van de moslims), het equivalent van onze kerst. Om 8.10 u. hebben wij de 18 km naar de grens afgelegd en na de grensformaliteiten rijden we 50 minuten later Mali binnen richting Nioro du Sahel. Rest ons nu nog de laisser passer regelen op het hoofdkantoor van de douane in Nioro. Het douanekantoor is gesloten vanwege Tabaski en dit hoogstwaarschijnlijk tot dinsdagmorgen.

Bij aankomst op de missiepost van de missionaris van Afrika worden we zeer hartelijk onthaald. De door ons meegebrachte pc's zijn een godsgeschenk voor de uitbouw van hun opleidingscentrum. Op de missiepost komen de hele dag mensen aanlopen met voedsel. De moslims brengen een stuk van een -voor het offerfeest- geslacht schaap om hun appreciatie te tonen voor het werk van de paters. Christenen brengen bereide maaltijden. Al snel loopt de binnenplaats van de missie vol met kinderen die bij Jan een kadootje kunnen krijgen. Volgens de traditie krijgen de kinderen op deze dag nieuwe kleren en schoenen en die worden dan ook geshowd.

In de namiddag neemt pater Zacharie ons mee naar de lokale markt om aardappelen en salade te kopen want Ad wil vanavond friet bakken voor de paters. We gaan ook nog het nieuwe opleidingscentrum met internaat bezoeken waar voor het gehele land de lerarenopleiding wordt verzorgd. Dit alles was een prachtig project van de staat Mali, gefinancierd met Europees geld maar door de corruptie op de vele bestuursniveaus was er geen geld meer over om toiletten te bouwen voor de zeshonderd internen. We rijden ook nog een rondje door de stad en zien middeleeuwse toestanden in de straten. Er is hier geen riolering, het afvalwater wordt gewoon op straat geloosd. Een broeihaard voor ongedierte en epidemieen.

In de avond wordt op de missiepost een jonge vrouw binnengebracht die in de voet gebeten is door een levensgevaarlijke slang. Boven de wond wordt het been afgebonden om het gif te beletten naar het hart te gaan. Bij de beet wordt een snede gemaakt om zoveel mogelijk gif te verwijderen. Daarna wordt een 'blackstone' op de wond vastgekleefd om deze te zuiveren. Deze zwarte steen zuigt het gif op. Achteraf wordt de steen eerst in water gezuiverd en kan, indien nodig, opnieuw gebruikt worden. Niettegenstaande het feit dat we voorlopig niet verder kunnen reizen was het toch weer een leerrijke dag.


maandag 7 november
Om 8.30 u. belt Zacharie naar de chef van de douane maar krijgt te horen dat deze in Bamako, de hoofdstad van Mali is voor de festiviteiten en dat het kantoor in Nioro vandaag gesloten blijft. Morgenvroeg kunnen we er vanaf 8.00 u. terecht.

Het is zeer heet hier in de Sahel. Ondanks het winterseizoen is het op de middag op de missiepost 37 graden in de schaduw. In de namiddag komen er nog enkele graden bij. Gelukkig is de lucht droog zodat de temperatuur toch nog enigszins draaglijk is. Uit de zon blijven, veel water drinken en niet te veel inspanning leveren is de beste remedie. In de zomer klimt het kwik hier dagelijks tot boven de 45 graden.

Er is hier geen industrie, de bevolking leeft hoofdzakelijk van de veeteelt, maar gezien het zeer slechte regenseizoen ziet de nabije toekomst er weinig rooskleurig uit. De veestapel is veel te groot voor wat voorhanden is aan fourage, vele dieren zullen dan ook sterven. Slachten voor de verkoop is geen optie, de meeste dieren zijn vel over been. Hier geldt het aantal dieren als prestige, quantiteit gaat boven kwaliteit.

Pluviometrie Nioro en omstreken in 2011:

juli            5 dagen             83,2 mm
aug.           8 dagen           203,0 mm
sept.          7 dagen             49,5 mm
okt.                  -                       -

Totaal: 335,7 mm neerslag in 20 dagen.

En nu is het wachten op juli 2012.

Tegen vieren worden we bij een kennis van de paters uitgenodigd voor een tradtionele theeceremonie. Een leuke verpozing in de schaduw.

Hopelijk bereiken we morgen Bamako, zonder zorgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten