zondag 6 november 2011

NIEUWSBRIEF 9

Zaterdag 5 november
Omdat er vandaag, zelfs voor Afrikaanse normen, een vreselijk slechte weg van een dikke 100 km op het programma staat besluiten wij vroeg te vertrekken teneinde in Niono (Mali) bij daglicht aan te komen. Het is nog steeds donker als Jan plotseling vol in de remmen gaat. Hij raakt een ezel die midden op de rechterrijbaan staat en op de linkerbaan rijdt een tegenligger die de ezel ook raakt. De ezel was op slag dood. Toen we de wagen gingen bekijken stelden wij vast dat de voorzijde zwaar beschadigd was en de radiator totaal vernield. Slepen naar Kiffa op 45 km afstand voor reparatie is de enige optie.

Bij de eerste controlepost doen wij aangifte van het voorval. Om 8.00 u. vinden wij een garage. De reparatie wordt met bekwame spoed en de nodige inventiviteit uitgevoerd. Daar hetzelfde type radiator niet te vinden is wordt een ander type pas gemaakt. De plastic onderdelen worden met ijzerdraad aan elkaar genaaid en de geplooide onderdelen met mankracht weer rechtgemaakt. Ondertussen gaat de commandant bij de politie langs om het ongeval administratief af te handelen.  Voor de ezel dient 25.000 ougi (65 euro) betaald te worden en kunnen wij om 12.00 u. met gerust gemoed verder reizen.

Door het vele oponthoud voor reparatie, controles en de slechte weg worden we bij het invallen van de avond verdere doorgang ontzegd omdat het voor westerlingen niet toegestaan is in het donker te rijden wegens de latente dreiging van de Al Qaida rebellen. We worden begeleid naar de kazerne van de gendarmerie waar wij voor de nacht veilig staan.

We hebben slechts 365 km gereden. Dit is een uitstekende gelegenheid om onze in Agadir gekochte aardappelen te schillen en friet te bakken met gehaktballen. Zo wordt het toch nog een gezellige avond in de maneschijn op de ons aangewezen kampplaats.

Gedurende de afgelopen twee dagen hebben wij ongeveer vijftig controles gehad wat toch een gevoel van veiligheid geeft. Morgenvroeg hopen wij met een vertraging van drie dagen eindelijk Mali te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten